vineri, 31 august 2012

Legislația RM zice că azi a fost "Ziua Limbii [Române]"

Sursa

 În legislația Republicii Moldova e scris că azi, 31 august, a fost "Ziua Limbii [Române]". Sunt aproape sigur că nu e scris nimic de a serba "Ziua Limba Română" - n-am observat nimic legat de limba română. Am văzut doar o zi ne-lucrătoare ca toate celelalte. Exceptând cele câteva concerte consacrate unei limbi stâlcite, nimic legat de limba română.

Pentru mine, ziua limbii române e fiecare zi în care o scriu corect, cu diacritice; fiecare zi în care nu folosesc rusisme și alte prostii; fiecare zi în care folosesc cât mai puține cuvinte englezești acolo unde nu e nevoie de ele.

Pe de altă parte, dacă încercați să vorbiți corect româna, vorbiți-o sincer, așa cum o simțiti, cu accentul confortabil. Nu vă străduiți să preluați accentul bucureșteano - de gașcă, că roade urechile. După vreo 2-3 ani de antrenament, vor fi români care vă vor întreba cât timp ați locutit în România, chiar dacă nu veți fi trecut Prutul niciodată.

Pentru cei care consideră "Малдавенеаска(Maldaveneasca)" o limbă diferită de Româna, și nu o stâlcitură, aduc 2 argumente istorice:
1. În "Palia de la Orǎștie" (1581) scrie lămurit "...că văzum cum toate limbile au și înfluresc întru cuvintele slǎvite a lui Dumnezeu numai noi românii pre limbă nu avem. Pentru aceia cu mare muncǎ scoasem de limba jidoveascǎ si greceascǎ si srâbeascǎ pre limba româneascǎ 5 cărți ale lui Moisi prorocul si patru cărți și le dăruim voo frați rumâni și le-au scris în cheltuială multǎ... și le-au dăruit voo fraților români,... și le-au scris voo fraților români"(Palia de la Orǎștie (1581 – 1582), Bucuresti, 1968).
2.  Cronicarul moldovean(din Țara Moldovei, la fel cum sorocean înseamnă din Soroca), Grigore Ureche scrie în "Letopisețul Țării Moldovei": "În Țara Ardialului nu lăcuiesc numai unguri, ce și sași peste seamă de mulți și români peste tot locul..."

PS: Dacă ziua 31 august nu este scrisă în legislație, ci în vreo hotărâre anume, să mă corecteze cineva.
PPS: Matincă azi nu am serbat "Ziua Limbii Române" - am scăpat 1-2 rusisme pe gură :(