sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Ochelarii de cal ai moldovenilor. Cine mă poate ajuta să-i scot?

Deseori m-am lovit cu o problemă a moldovenilor care au trecut pe sub ruși: sunt în stare să privească doar o parte a monezii. De obicei asta nu crează probleme, chiar poate să pară o virtute în ochii unora.
Alterori însă când e o problemă mai complicată nu sunt în stare să vadă problema în întreaga ei complexitate și rămân la ideile lor. Chiar și mai rău, dacă încerci să le arăți întreaga problemă, cu argumente cu tot, preferă pur si simplu să ignore. Dacă le explici a 2-a oară, li se pare că-i ataci.

Ce e cel mai grav e faptul că în baza acestor analize cu ochelari, ei fac strategii de atac/apărare și ajung să arate de ții jale de ei. E și normal, nu are sens să le spui că au făcut o gafă, deoare pentru ei totul e perfect.

Cu chestia asta m-am lovit încă de pe la 11-12 ani, când încercam să-i explic unui comunist înrăit de 50 ani de ce comunismul a fost rău. De atunci m-am tot lovit de problema ochelarilor de cal, dar puneam asta pe faptul că lumea a trecut prin spălare de creier.

Această postare însă nu e cauzată de amintiri. Ultima perioadă am observat că tot mai multe persoane(jurnaliști, politicieni,blogeri) care ar trebui/pot să aibă o contribuție importantă la tot ce se întâmplă la noi, analizează anumite lucruri cu ochelarii de cal. În baza acestor analize, sunt în stare să și atace. Dacă ai șansa să-i explici unui om deștept, poate să te înțeleagă, însă nu se va retrage de pe poziții prea mult. Ceilalți pot deveni și mai încăpățânați.

Cine poate să mă ajute să scot ochelarii moldovenilor în următoarele ipostaze:
1. În momentul când observ că nu analizează complet lucrurile
2. După ce aceștia și-au format concluziile.
3. După ce au atacat în baza unor concluzii incomplete/greșite.

Recunosc că nu explic foarte bine, uneori prea complex, poate nu înțeleg bine mentalitatea unora și de asta vă rog să mă ajutați.
Dați-mi locația fabricii de ochelari de cal pe care-i folosesc moldovenii și meg s-o detonez!

PS: Mă pune în gardă foarte mult faptul că ochelarii de cal ajung a fi folosiți în locuri din ce în ce mai imporatente/cu oportunități mari. Se duce de râpâ țara mea cu tot cu oportunitățile ei pierdute și mi se frânge inima.