duminică, 21 august 2011

De ce cred că iPad3 nu va avea rezoluție dublă

Tot internetul "duduie" cu zvonul că iPad3 va avea rezoluția 1536x2048.

Cred că asta e o prostie și nu se va întâmpla. Dacă iPad3 ar ieși după Septembrie 2012, șansele ar crește, dar nu cu mult. Mă face să gândesc așa faptul că printr-o asemenea mișcare Apple ar avea mai multe probleme decât beneficii. Problemele ar fi următoare:
 1. Nu există procesoare video mobile care ar putea permite applicațiilor să lucreze cel puțin ca pe iPad2 cu o rezoluție dublă.
  Apple nu va scoate din vânzare un produs performant, practic fără concurență, ca să introducă altul mai încet.
 2. Dacă Apple ar reuși să găsească/facă un așa procesor video care să se descurce, acesta,în acest moment ar consuma foarte multe resurse, ceia ce va duce o descărcare mai rapidă a bateriei.
  iPad 3 nu va fi nici mai gros, iar timpul de funtionare cu o încărcare a bateriei nu va scade sub 10 ore.
 3. Placa video și ecranul pentru un așa iPad ar costa cu mult mai mult, iar Apple nu vrea în acest moment să le dea un avantaj concurenței din Android
 4. O imagine de calitate, cu grafică complexă de rezoluția 768x1024 pote ajunge până la 1-1.5MB, poate chiar mai mult. Dacă dublăm rezoluția, asta înseamnă că marimea unei imagini similare, de marimea 1536x2048 va ajunge până la 4-5MB.
  Dacă o applicație iPad care are acum 50MB va adopta noua rezoluție, marimea applicație va ajunge până minim la 150MB, mai ales că vor fi nevoiți să păstreze și imaginile vechi. Asta înseamnă că toate applicațiile vor deveni gigante și Apple va fi nevoit să scoată un iPad de 128GB, volum care nu prea am auzit să se fi iefinit considerabil în ultimii 1-2 ani.

Singurele mici beneficii sunt:
 1. Applicațiile pe iPad vor arăta puțin mai bine ca acum, dar asta se va observa mai greu decât pe iPhone4, pt că nimeni nu ține un iPad așa de aproape ca un telefon.
 2. Să bată concurența aproape invizibilă, care deabea face față la iPad.
Aceste 2 beneficii nu înclină balanța în favoarea lor.

Un alt factor important e urmatorul: Când apple întepe a utiliza un anumit component în următoare iterație a produselor, aceasta sau este utilizată în masă, sau este cineva care deja utilizează la scară mică aceste componente. Nu prea se aude nimeni să utilizeze/producă ecrane tactile de marimea 9.7" si rezoluția 1536x2048.