marți, 4 ianuarie 2011

De ce vot la 16 ani?

... pt că sigur nu va fi mai rău pentru țară decât votul celor de după 60.

Vreau să spun de la început că am întâlnit tineri de 18 ani din Chișinău care vroiau să voteze în 2009 comuniștii. La fel cum există și mulți de 30,40,50 care i-au votat.

Știu că votul nu ar fi ideal, iar participarea printre tineri nu ar depăși pe cea a bătrânilor. Dar sigur nu ar fi cu mult mai mică. decât a celor de 20.

De ce cred că nu vor vota mai rău ca cei trecuți de 60:
  1. Sunt mai informați
  2. Sunt mai educați în a decide de ce au nevoie.
  3. Majoritate știu ce vor și ce e bine pentru ei.
cred că se mai poat fi adăugate multe puncte adăuga aici.

De ce cred că o țară ar beneficia dacă s-ar vota de la 16:
  1. Orice canalizare a energiei celor tineri poate aduce beneficii mari unei țări.
  2. Dacă energia tinerilor este oprimată, poate fi ușor folosită în scopuri inutile sau chiar negative(rasism,fascism).
  3. Politicienii ar atrage mai multă atenție la proiectele de lungă durată, cu bătaie lungă și vor fi nevoiți să combine politicile, proiectele de viitor, cu pensiile și salariile mărite.
  4. Va apărea necesitatea de, și vor apărea politicieni cu vizuni de dezvoltarea, progresare pe domenii, tehnologii, mai ușor înțelese și percepute de tineri, ca contrabalanță polticienilor care dau importanță mai mult povestioarelor economice, politice. (Aici s-ar potrivi,pentru început, evisoft, dar că ambițiile sale politice, din câte știu, sunt acum prea mici)
  5. Scimbările care au loc în lumea modernă sunt mai ușor percepute, înțelese de cei de la 16, chiar și mai bine decât cei trecuți de doar 25-30 ani. Ca exemplu - Încălzirea Globală. Negată de mulți trecuși de 27, majoritatea celor trecuți de 35, și foarte puțin cunoscută de cei trecuți de 45.